PRIGOVOR NA ODJEB DE LUXE

Ja, Josef K u svijetu administracije i šaltera, protokola i pravilnika, zapravo ne razumijem na koga treba vrištati. Kome se treba ljubazno obratiti.

Zadnjih tjedan dana, od kada su objavljeni rezultati javnog poziva na kojem nije prošao projekt KOMUNIZAM DE LUXE, Borut pokušava pronaći adekvatnu reakciju i osmisliti taktiku za nju. Ono što je neupitno da se ide u borbu za pravdom. Nešto treba učiniti. Ovo je neprihvatljivo. 

Ja nastojim biti konstruktivna, optimistična i što aktivnije sudjelovati.

Nisam sigurna treba li reagirati na fin način, onako kako su me učili i kako ja obično reagiram i kako bi valjda bilo najprimjerenije i najkonstruktivnije ili treba lupiti šakom o stol, nogom o prvo što se nađena putu, napraviti totalni kaos, pokazati nokte i zube ili vrištati.

I Borut varira između te dvije opcije.

Ja, Josef K u svijetu administracije i šaltera, protokola i pravilnika, zapravo ne razumijem na koga treba vrištati. Kome se treba ljubazno obratiti. Povjerenstvu? Tko čini to Povjerenstvo? Jel to nekakvo bezimeno tijelo s velikim slovom umjesto glave? Ministrici Obuljen kao predstavnici Ministarstva, kao onoj koja utjelovljuje tu instituciju i, na kraju krajeva, donosi odluke u njezino ime? A donosi li ona odluke i u svoje ime? Tko je onda odgovoran?  Povjerenstvo? Ministarstvo? Ministrica? Okolnosti? Tko? 

Srećom (ili nesrećom) Borut zna što i kako jer mu ovo nije prva odbijenica projekta, a neće biti ni prva žalba. 

MONTAЖ$TROJ ima respektabilnu povijest pisanja žalbi. 

Borut se opet nalazi sa Sanjom koja pristaje – kao nositeljica prijave – stati iza prigovora i sudjelovati u daljnjoj borbi za ostvarivanja prava na financiranje, za naše dostojanstvo, za osjećaj da nismo poliveni kantom govana samo zato što smo se usudili raditi nešto smisleno i bitno; nešto što propituje.

Kao što se posvećeno sastavljala prijava, sada se, isto tako, jednako posvećeno, analitički i s uvjerenjem, sastavlja prigovor. Konzultira se sa Sanjom, provjerava se točka po točka prigovora. 

Ja u tome imam ulogu čitača i refleksivne površine, no osjećam se jako angažiranom i spremnom na djelovanje. Opet taj osjećaj koji Borut omogućuje – sve je moguće. Naravno, ne mogu se ne pitati Pa dobro, dokle? Kaj nije bilo dosta? Nije li nam dovoljno otežano, nego nam još treba zavezati noge, ruke i usta? 

Svo to vrijeme, imamo probe s dečkima na Borovju. Pokušavamo zadržati motivaciju, elan, strast, a osjećamo se loše. Na neki način kastrirano. I koliko god se trudili, to se negdje osjeća na probama. Ekipa je s nama. Frustrirani su s nama, ljuti su s nama, osjećaju nepravdu. Ali oni mogu samo dijeliti osjećaj, njegovu puninu nosi Borut. Ja ga, vjerojatno, najviše pridržavam.

Prigovor je konačno sročen i s uvjerenjem da će se pozitivno riješiti jer držimo da se radi o velikom propustu ili pogrešci koja dovodi u pitanje, ne samo provedbu našeg programa nego i čitav Javni poziv 22. 12. 2021.  godine (prigodno na 31. godišnjicu MONTAЖ$TROJA) poslan Ministarstvu kulture i medija, naslovljen na ministricu kulture i povjerenstvo koje je odlučivalo o rezultatima javnog poziva. U prigovoru se, još jednom, točku po točku ukazuje kako projekt ispunjava sve prepoziciji raspisanog poziva te se navode njegove dodatne kvalitete.

— Projekt “KOMUNIZAM DE LUXE” nosi kvalitetu i ne samo da ispunjava uvjete natječaja, već upravo odgovara na problem zbog kojeg je natječaj raspisan, on s njim korespondira na više načina, kako u tehnološkom tako i u sadržajnom smislu;

MONTAЖ$TROJ nije niti kao udruga niti kao d.o.o. mogla sudjelovati na natječaju zbog formalno pravnih uvjeta;

— Suradnici koji su aplicirali za ovaj projekt nisu mogli aplicirati i samostalno te su time ostali zakinuti i za daljnji angažman i za financiranje;

— Projekt “KOMUNIZAM DE LUXE” je digitalna, proširena prilagodba i naslanja se na projekt “RADNIČKA CESTA” koji je djelomično financiran iz sredstava Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba;

— Kako bi realizirali što kvalitetniji projekt dodano je partnerstvo i umjetničkog (MITROPA) i edukativnog karaktera (VERN).

Na samom kraju prigovora jasno se iskazuje neslaganje i nerazumijevanje s odlukom Povjerenstva te se traži sastanak s ministricom, kao i da povjerenstvo revidira proces valorizacije predloženog programa te donese drugačiju odluku, odluku o financiranju ovog programa jer bez toga ne možemo razviti nove inovativne obrasce neformalnog građanskog odgoja i obrazovanja kroz umjetnost i kulturu, ne možemo razvijati nove metode rada kroz angažiranu umjetnost. Prekid financiranja projekta koji je već jednim djelom realiziran, a daljnja realizacija u postojećem obliku nije moguća uslijed epidemioloških mjera, za nas ima posljedice i značenje koji nadilaze pitanje realizacije jednog programa ili projekta.

I šta sad? Sad opet čekamo očitovanje? Opet se osjećamo neizvjesno i nesigurno. I da, nastavljamo dalje raditi.