U Kini uhićen vođa organizacije s lažnim cjepivima, prodavali slanu otopinu

KINESKE vlasti su uhitile vođu skupine koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao cjepivo protiv covida-19.

KINESKE vlasti su uhitile vođu skupine koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao cjepivo protiv covida-19.

Muškarac, koji je identificiran samo kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže cjepiva da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Serija tih lažnih cjepiva je prošvercana i u inozemstvo, ali nije poznato gdje je završila, piše BBC.

Kong je jedan od 70 osoba koje su u Kini uhićene zbog sličnih kaznenih djela. Iako se većina lažnih cjepiva pojavila na tržištu još krajem prošle godine, većina detalja o tim prevarama je objavljena tek ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaradili 2.78 milijuna dolara

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi suradnici su prodajom lažnih cjepiva zaradili 18 milijuna juana (oko 2.78 milijuna američkih dolara). U injekcije su umjesto pravih doza stavljali fiziološku otopinu ili mineralnu vodu. Fiziološka otopina je sterilna mješavina soli i vode.

600 tih cjepiva je u studenom prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inozemstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po iznimno visokim cijenama. Kriminalci su također provodili vlastite ilegalne programe cijepljenja u kojima su “seoski liječnici” cijepili lokalno stanovništvo lažnim cjepivima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?