Tvornica parnih kotlova nekada je zapošljavala više od 2.000 radnika

Jedna obitelj 30-ih je godina razvila tehnologiju u industriji gradnje kotlova u Hrvatskoj. Na temeljima Rapida nastala je Tvornica parnih kotlova Zagreb koja je 80-ih zapošljavala više od 2.000 radnika. Jedna država privatizacijom je gotovo sve uništila.

Strojarsko-parokotlarska tvrtka “Rapid” u Savskoj je s radom počela 1931. godine. Osnovao ju je Ivan Simeoni, a njegova obitelj Rapid je uspješno vodila punih 15 godina. Na tom su mjestu razvili prvu industrijsku kotlograditeljsku tehnologiju u Hrvatskoj. Tadašnji stručnjaci, kotlograditelji, činili su jezgru buduće Tvornice parnih kotlova Zagreb.

“Nacionalizacijom je 1946. pod imenom Tvornica parnih kotlova Zagreb nastala jedinstvena tvornica u koju su sjedinjene tvrtke Progres-Zagreb, Tespa-Zagreb i Rapid-Zagreb. U formiranju TPK je zapošljavao 133 radnika, a 1948. preseljenjem u novi objekt na zagrebačkom Žitnjaku tvornica zapošljava 213 radnika. TPK je 1980. zapošljavao ukupno 2.389 radnika. Tvornica je projektirana i izgrađena za proizvodnju tipskih kotlova za paru, ali se tu s vremenom usvajala proizvodnja tlačnih posuda od čelika, hladnjaka pare, spremnika zraka, kondenzatora pare, rafinerijskih kolona, destilacijske opreme, brodskih kotlova, kotlova za centralna grijanja, cjevovoda…” – objavljuje zagrebački Tehnički muzej “Nikola Tesla”.

Tvornica parnih kotlova je servisirala i rekonstruirala energetska postrojenja, provodila laboratorijska ispitivanja, studije i razvojna znanstvena istraživanja, tehnološki inženjering za cjelokupne proizvodne linije…

Nakon privatizacije 90-ih godina, organizacije unutar TPK se osamostaljuju, privatiziraju, preimenuju, rade uspješno ili trajno propadaju.