Subject: Odgovor Ministarstvu

Begin forwarded message: From: Buga Marija Šimić Subject: Odgovor Ministarstvu Date: 28 May 2021 at 10:33:05 CEST

Poštovane kolegice i kolege,

Na skupštini Ogranka 25.5. članovi su jednoglasno izglasali da svi oni koji su poslali mail Ministarstvu i od njega dobili odgovor, pošalju ponovno pojedinačni mail s odgovorom oko kojega se članstvo složilo, a koji možete pronaći u nastavku ovog maila. Pročitajte ga, svakako promijenite rodove u glagolima i zamjenicama ukoliko niste ženskog roda te se nemojte zaboraviti potpisati prije nego ga pošaljete. Kopirajte tekst u odgovor maila kojeg ste dobili od Ministarstva.
 
Ukoliko niste poslali prvi mail, njega možete pronaći u prilogu ovog maila i slobodno ga pošaljite.  
 
Također, na Skupštini je izglasano 17 delegata Ogranka i 8 njihovih zamjenika koji će Vas predstavljati na Skupštinama HDDU-a.
Delegati su:


1.
     Torjanac, Marko 

2.     Šimic, Buga Marija

3.     Juraga, Marko

4.     Pataky, Tena 

5.     Bošković – Žarak, Robert

6.     Krsnik, Lovro

7.     Šimić, Tea

8.     Mažuranić, Tana

9.     Šestić, Katarina

10.  Oršolić, Josipa 

11.  Ostrošić Mirna

12.  Major, Matija 

13.  Kolb, Marija

14.  Martinjak, Emma 

15.  Ilibašić, Mirko

16.  Bundalo, Sara

17.  Maksić Japundžić, Anja


A zamjenici:

 

1.     Komerički, Vedran

2.     Tominac Vesna

3.     Kreso-Kavain, Nerma

4.     Hrvoje Horvat

5.     Mandek Martina

6.     Bjelica, Luka

7.     Mijo Kevo

8.     Lino Brozić

 

Srdačan pozdrav u ime OSU HDDU-a,
 
Buga Marija Šimić
 
 
TEKST MAILA ZA MINISTARSTVO:
 
Poštovana gđo Perišić Mijić,
 
u Vašem odgovoru na moj upit o daljnjim koracima Ministarstva vezanim za potpore samostalnim umjetnicima u pandemiji, naveli ste kako je Ministarstvo isplatilo potpore za siječanj i veljaču 2021. godine. Ne osporavam navedeno, ali htjela bih Vas podsjetiti da mjere uzrokovane pandemijom koje samostalnim umjetnicima onemogućavaju rad traju od ožujka 2020. godine, dakle, već skoro petnaest mjeseci. Vi se od tih petnaest mjeseci referirate samo na dva mjeseca. Ako tome pridodamo i potporu za ožujak, travanj i svibanj koju su samostalni umjetnici dobili 2020. godine, dobivamo pet mjeseci. Pet od ukupno petnaest što je tek trećina. S obzirom da HZZ redovito od prošlog ožujka isplaćuje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, ne razumijem kako oni imaju sredstva za isplaćivanje potpora, a Ministarstvo za samostalne umjetnike nema?
Zašto smo građani drugog reda? Mi smo u pandemiji također ostali “bez radnih mjesta”, inače ne bismo tražili potpore Ministarstva. Jesu li samostalni umjetnici ikad prije tražili potpore? Nisu. Svi su bili sami odgovorni za to što će i koliko će raditi, ali sad nam je rad onemogućen i za nas je odgovorno Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Vi ste naši predstavnici i imate dužnost boriti se za nas. Mi ne tražimo od vas da podržavate naš nerad, nego našu egzistenciju. Vjerujte nam da bismo radije obavljali svoj posao nego tražili potpore.
Nadalje, u Vašem odgovoru također ste naveli kako je Ministarstvo objavilo razne natječaje za dodjelu sredstava, međutim, žao mi je što moram primijetiti da od tri natječaja na koja se referirate jedan nije bio otvoren samostalnim umjetnicima, a to je “Javni poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoj”. Samostalni umjetnici, dakle, nisu imali koristi od tog natječaja.
 
Drago mi je što razmatrate raspisivanje još jednog „Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja“ i znajte da su samostalni umjetnici zahvalni na svakom raspisanom natječaju. Međutim, nejasno je zbog čega smo, u cijeloj državi, mi jedina skupina djelatnika pogođenih protupandemijskim mjerama koja mora osmišljavati načine rada (u nemogućim uvjetima) kako bi zaslužila potporu, tj. prijavljivati programe čije je odobrenje i dobivanje sredstava onda još i upitno. U svim drugim pogođenim djelatnostima radnici imaju pravo na potporu HZZ-a, jednostavno na temelju činjenice da im je smanjena ili onemogućena djelatnost, jedino samostalni umjetnici moraju svojim radom zaslužiti potporu Ministarstva u obliku programskih sredstava. Tu se vraćam na svoje ranije postavljeno pitanje: zašto su samostalni umjetnici građani drugog reda?
Nadalje, što se tiče Vaše opaske da je Ministarstvo čitavo ovo vrijeme uspijevalo održati prostore za izvedbene umjetnosti otvorenima, žao mi je što moram napomenuti da nezavisnim kazalištima to nije mnogo pomoglo. Ona uslijed protupandemijskih mjera ne mogu popuniti gledališta dovoljnim brojem gledatelja koji bi omogućio financijsku održivost izvedbi, a broj gostovanja u Hrvatskoj pao je za više od 90%. Razumljivo je da Ministarstvo ne može ništa učiniti u vezi s mjerama, one su takve kakve ih određuje Stožer civilne zaštite i nitko ne drži Ministarstvo odgovornima za njih. Razlog zašto ovo napominjem je da biste Vi i Vaši kolege u Ministarstvu shvatili problematiku nezavisne kulturne scene i samostalnih umjetnika u korona krizi, ako već dosad niste.
Lijep pozdrav,