Stanovnici predlažu da Radnička bude Tajkunska

Predlažem da se Radnička cesta preimenuje u Tajkunsku aveniju. Mislim da je to primjerenije jer su nekadašnje tvorničke hale zamijenili poslovni kompleksi vrijedni oko 500 milijuna eura - rekao je umirovljenik Ljubo Prolić koji na Sigečici živi 50-ak godina.

ZAGREB – Više od 200 građana Sigečice u subotu je žestoko protestiralo protiv gradnje nove poslovne zgrade na jedinoj zelenoj površini između Vukovarske i Hvarske ulice. Tvrde kako se u posljednjih nekoliko godina u njihovu kvartu i na području između Vukovarske, Heinzelove i Radničke ceste, sagradilo 20-ak poslovnih zgrada, te se žestoko protive da njihov kvart postane zagrebački Manhattan.

Naime, na spomenutom križanju uz postojeći Chromosov toranj, niknulo je desetak novih poslovnih nebodera od kojih su najveći Zagreb tower, Almeria, VMD neboder, Grand Centar, te PBZ-ova zgrada od kojih svaki ima oko 30 tisuća kvadrata.

– Predlažem da se Radnička cesta  preimenuje u Tajkunsku aveniju. Mislim da je to primjerenije jer su nekadašnje tvorničke hale zamijenili poslovni kompleksi vrijedni oko 500 milijuna eura – rekao je umirovljenik Ljubo Prolić koji na Sigečici živi 50-ak godina. Prolić, kao i većina okupljenih na skupu protiv  gradnje novog nebodera, sjeća se Sigečice kao mirnog naselja s mnoštvom zelenila i s poljima kukuruza.

– Ovaj novi kompleks sa tri nebodera bio bi sagrađen na maloj zelenoj livadici na kojoj se igraju djeca, šetaju umirovljenici i psi, a zbog njega bi se moralo porušiti dvadesetak stabala, koja čine pluća već sada prenapučenom naselju – rekla je Vlasta Toth, supredsjednica Zelenih za Zagreb i organizatorica javne tribine i peticije protiv gradnje još jedne zgrade.

Peticiju je u svega nekoliko dana potpisalo 500-tinjak građana, gnjevnih zbog devastiranja i betoniziranja okoliša, a Zeleni će ovih dana prikupljene potpise dostaviti gradonačelniku Bandiću, Gradskom poglavarstvu, Ministarstvu zaštite okoliša i svim nadležnim uredima, urbanistima i arhitektima.

– Umjesto dvije male četverokatnice, Grad je investitoru Branku Međurečenu omogućio da sagradi kompleks od 12 etaža i 25.000 kvadrata – rekla je Vera Šimag-Trebnjak  upozoravajući na posljedice gradnje kao što je manjak parkirnih mjesta, dodatni prometni čepovi u Hvarskoj i Vukovarskoj, nedovoljno prozračivanje, efekt staklenika i nedostatak zelenila.

S parolama “Živimo ispred kineskog zida”, “Dosta nam je betonizacije i tajkunizacije” i “Zaustavimo građevinsku mafiju”, građani su protestirali protiv gradnje još jednog nebodera makar je nekolicina svjesna da krupni kapital određuje izgled grada.

– U par godina se sagradilo 8 novih nebodera, a gradi ih se još šest. No to nije sve, čujem da će uz tornjeve u Rapskoj, na Zavrtnici graditi Hypo Invest i što je najgore, sam Grad Zagreb koji planira sagraditi poslovno-stambeni kompleks od 140.000 kvadrata – rekao je stanovnik Darko sumnjajući u učinkovitost peticije.

Veći poslovni objekti zagrebačkog Cityja – većinom austrijsko-hrvatske investicije

Noviji:

Mercator, Raiffeisen

VMD – Vukovarska – Heinzelova

VMD – Budmanijeva – Vukovarska

PBZ, Grand Centar

Grawe, Wustsenrot

U izgradnji:

Zagreb Tower

Almeria

Billa nekretnine

Boston Global Centar

Centar 2000. (kompleks od 5 zgrada, s aparthotelom)

Pionir – Heinzelova

U planu:

Hypo – Zavrtnica investitor Hypo invest

Rapska – Vukovarska     investitor Branko Međurečan d.o.o

Zavrtnica – Ljudevita Posavskog – Crvenoga križa investitor Grad Zagreb