Pandemija gurnula još 100 milijuna radnika u siromaštvo: ‘Kriza nije završila…‘

 Krajem 2021. svijet će imati još 75 milijuna radnih mjesta manje nego da se pandemija nije dogodila.

Pandemija covida-19 koja hara 17 mjeseci gurnula je još 100 milijuna radnika u siromaštvo zbog skraćenja radnog vremena i nestanka dobrih radnih mjesta, otkrio je UN u srijedu.

“Kriza nije završila, a zaposlenost se do 2023. neće vratiti na razinu one prije pandemije”, upozorila je Međunarodna organizacija rada  (ILO) u godišnjem izvješću.

Krajem 2021. svijet će imati još 75 milijuna radnih mjesta manje nego da se pandemija nije dogodila.

I čak krajem 2022. kašnjenje neće biti nadoknađeno uz 23 milijuna radnih mjesta manje nego bez sanitarne krize koja je već odnijela više od 3,5 milijuna života.

“Oporavak od covida-19 nije samo zdravstveni problem”, ocijenio je šef ILO-a Guy Ryder i naglasio da će “trebati nadvladati ozbiljne štete nanešene gospodarstvima i društvima”.

“Bez napora otvaranja pristojnih radnih mjesta i podrške najosjetljivijim članovima društva i oporavak najugorženijih gospodarskih područja, učinci panedmije bi se mogli osjećati godinama u gubicima ljudskih i gospodarskih potencijala i većem siromaštvu i nejednakostima”, predvido je Ryder.

Izvješće ILO-a pokazuje da će oko 205 milijuna ljudi biti nezaposleno 2022. godine, ili puno više od 187 milijuna 2019. godine.