Svjesni velike neizvjesnosti u kojoj se trenutno nalazi čitavo društvo, a kojom je kultura posebno pogođena, kreirane su nove mjere potpore kulturnom sektoru.

U prvom valu epidemije i potpunog zatvaranja, mjerama se nastojalo osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost svojega djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. U drugoj fazi, mjerama iz Kriznog COVID fonda želio se pokrenuti zaustavljeni kulturni život te omogućiti rad i djelovanje umjetnika u otežanim uvjetima, za što su osmišljenoi ad-hoc natječaji i omogućene linije povoljnih kredita za likvidnost sa 100% jamstvom.

U ovoj trećoj fazi osigurava se potpora proizvodnji filmova koju će sukladno svojim kriterijima dodijeliti Hrvatski audiovizualni centar, a objavljen je i Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti. Cilj ovog Poziva je potaknuti nastavak aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta i posljedične nemogućnosti pokrivanja dijela troškova izvedbi. Rok za predaju prijava je do 16.11.2020. do 17 sati.

Također, objavljen je i Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim). Ovim Pozivom osigurat će se namjenska sredstva profesionalcima u području kulture i umjetnosti (umjetničke organizacije, strukovne udruge u području kulture, samostalni umjetnici, nezavisni profesionalci u području kulture i umjetnosti) kojima je onemogućeno ili bitno otežano obavljanje njihove djelatnosti. Rok za predaju prijava je 20.11.2020. do 17 sati.

Sljedeća mjera koju Ministarstvo priprema je natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti, koji se priprema u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

Više pročitajte na poveznici.