KOMUNIZAM DE LUXE (3A)

Obrazloženje smanjenog intenziteta umjetničkog djelovanja*

Umjetnička organizacija MITROPA i umjetnički kolektiv MONTAŽSTROJ djeluju u sferi kulture i umjetnosti kao i njihovi članovi i suradnici, posebno u području produkcije i realizacije filma, kazališnih predstava, umjetničkih performansa itd. 

Projekt “KOMUNIZAM DE LUXE” druga je zajednička suradnja ove dvije organizacije nakon proizvodnje video materija za vrlo uspješni kazališni projekt “MLADEŽ BEZ BOGA” iz 2019. godine u koprodukciji s ZKM-om. Suradnja na ovom projektu pokrenuta je zajedničkim interesom za temu projekta, ali i zbog istih problema u kojima su se našle obje organizacije – pandemije koronavirusa koja je posebno pogodila sektor kulture. Ova koprodukcija omogućiti će angažman samostalnih umjetnika i nezavisnih profesionalaca na realizaciji interdisciplinarnog online umjetničkog djela koje će na angažiran i inovativan način prezentirati publici kompleksnu problematiku univerzalnog temeljnog dohotka, te postaviti pitanje – nije li vrijeme da se UTD uvede ne samo za umjetnike i druge radnike pogođene krizom?

Pandemija korona virusa je uvelike otežala dovršavanje već započetih projekata od kojih su mnogi morali biti odgođeni zbog nemogućnosti održavanja pokusa, snimanja i sl. Također otežala je distribuciju već gotovih projekata, ali i kreaciju novih. Time su direktno ugroženi prihodi, a i egzistencija ovih aktera u kulturi, kao i ona sredstva koja su prethodno ostvarena putem javnih natječaja kao što su npr. ona Ministarstva kulture, HAVCA itd. 

Film “GRUDI” redateljice Marije Perović u manjinskoj koprodukciji MITROPE, nakon srpske premijere u veljači trebao je krenuti s distribucijom u Hrvatskoj, dok je završetak filma Ivana Faktora “OSIJEK KOPENHAGEN, GRAD TRAŽI UBOJICU” odgođen što je dovelo do većih izdataka te utjecaja na raspored u realizaciji drugih projekata. Za 2020. bila je planirana produkcija filmova “KAKO BI STAN BRAKHAGE GLEDAO FRITZA LANGA”, Ivana Faktora, te filma “SVIJET JE MOJ”, redateljice Sanje Šamanović. Zbog propisanih epidemioloških mjera oba projekta nisu ni krenuli u produkciju, iako su im sredstva odobrena od strane HAVC-a. 

MONTAŽSTROJ nije mogao nastaviti s distribucijom i planiranom realizacijom većine projekata, a trenutačno najugroženiji segment djelovanja su reprizne izvedbe i nemogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda od istih. Predstava “MLADEŽ BEZ BOGA” nije mogla otići na ranije dogovorena gostovanja u inozemstvo (Maribor, Ljubljana) niti nastaviti s reprizama u ZKM-u. Zbog epidemioloških mjera, rad na dokumentarnom filmu “NEDOVRŠENO” otežan je i usporen, kao i rad na projektu “RADNIČKA CESTA” pa su pokusi započeli tek u ranu jesen. Istraživački proces na projektu otvorio je mogućnost digitalne prilagodbe istog u okviru projekta “KOMUNIZAM DE LUXE”. Objema organizacijama onemogućena je suradnja sa stranim umjetnicima. MITROPI s Mariusom Schiener na novoj kazališnoj predstavi, a MONTAŽSTROJU distribuciju predstave “KRLEŽA ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE…” redatelja Zlatka Pakovića.