KOMUNIZAM DE LUXE (2B)

Projekt KOMUNIZAM DE LUXE kao javna potreba u kulturi Republike Hrvatske*

U uvjetima kada su javna okupljanja ograničena, publika u kazalištima desetkovana, projekt “KOMUNIZAM DE LUXE” uključuje publiku u sam proces realizacije, te objedinjuje edukativni i umjetnički pristup, ali i društveni angažman. Pritom se potpuno posvećuje trenutačno možda i najvažnijoj temi koja se pojavljuje u okviru koronakrize a tiče se ekonomije, umjetnosti, ali i novom načinu života. U suradnji sa stručnjacima ćemo znanstveno i edukativno obraditi temu univerzalnog temeljnog dohotka, ali i umjetnički, kroz digitalnu adaptaciju drame “RADNIČKA CESTA”, tražiti odgovore na pitanja poput tko su današnji proleteri odnosno postoje li još uopće? Ako se proletarijat vezuje za modernu i industrijsko doba gdje je nestao u postmoderni i postindustrijskom dobu? Jesu li to danas prekarni radnici? Prekarnost nije sasvim nov pojam na tržištu rada, ali se zadnjih godina češće koristi, jer je i sve više onih koji su njom zahvaćeni. Glavna karakteristika prekarnosti je nesigurnost – rad na određeno vrijeme, povremeni i privremeni rad –  i niska ili nikakva radna prava i zaštita.

Zbog novih okolnosti zatekla nas je situacija u kojoj je pristup sadržaju ograničen ne više samo zbog ekonomskih razloga nego naprosto zbog epidemioloških (nemogućnost ili ograničenje posjećivanja i sudjelovanja u kulturnim sadržajima bilo koje vrste kao što su glazba, kazalište, plest, kina itd.). To je dovelo do prebacivanja velikog dijela sadržaja online, međutim sama činjenica da je nešto dostupno na webu ne znači da je dostupno širokoj publici. Također, pristup tehnologiji, ali i samim sadržajima je još uvijek uvjetovan ekonomskim kapitalom. Zato putem ovog projekta želimo na eksperimentlan način barem pokušati u tome da umjetnički sadržaj bude dostupan svima, besplatno i prostorno i vremenski neograničeno. Pretpostavljamo da će samo dio publike cijelosti popratititi baš sve epizode i rasprave kada one budu premijerno prikazane tako da smo ih zamislili kao samostalne cjeline te će publika imati slobodu odabira sukladno svojim interesima.

Stoga, upravo zbog svog formata, ali i njegove trajne dostupnosti u digitalnom obliku ovaj projekt predstavlja aktivni susret publike, kazališta/filma i znanosti odnosno edukacije što je posebno naglašeno u trenutku veće ograničenosti kretanja i fokusiranja na digitalni sadržaj s važnom razlikom da ovaj sadržaj nije jednostavno predstavljen publici već je rađen u dijalogu s njom i aktivnom participacijom ciljanih skupina projekta te uključenih stručnjaka.