KOMUNIZAM DE LUXE (2A)

Predviđeni model distribucije online mini-serije i rasprava*

Interdisciplinarni projekt “KOMUNIZAM DE LUXE” sastoji se od dva komplementarna segmenta, online kazališne mini-serije “RADNIČKA CESTA” i serije online rasprava “TKO NE RADI NEĆE NI JESTI!”.

Mini-serija “RADNIČKA CESTA” bit će prilagođena internetskim korisnicima upotrebom digitalne tehnologije. Četiri epizode u trajanju od 15 do 20 minuta bit će unaprijed snimljene specijalnom kamerom koja publiku stavlja u središte zbivanja i omogućava interaktivni pogled na scenu u svih 360 stupnjeva vidnog polja, kao i FPV (First Person View) dronom. Montažom i obradom, video sadržaj bit će optimiziran za online distribuciju preko Vimeo video servisa, a s ostalim sadržajima bit će povezan na microsite-u projekta. Epizode online serije, čiji će sadržaj poslužiti kao povod raspravama, bit će objavljivane jednom tjedno, u periodu od mjesec dana.

Nakon objavljivanja svake od 4 epizoda, u istom tjednu slijedi održavanje i po jedne online rasprave “TKO NE RADI NEĆE NI JESTI!” na temu korona krize i uvođenja univerzalnog temeljnog dohotka u kojima će sudjelovati po 2 stručnjaka u interakciji s korisnicima. Online rasprave će biti kombinacija live video streaminga iz posebno opremljenog studija na Sveučilištu Vern (također snimane kamerom koja omogućuje 360 stupnjeva vidnog polja), video razgovora sa unaprijed registriranim korisnicima putem Zooma, te tekstualnog chata. Korištenjem Open Broadcast Systema ti će segmenti biti integrirani u jedinstveni live video stream dostupan putem Vimeo Live video servisa i mikcrosite-a projekta. Snimke rasprava ostati će dostupne publici i nakon završetka projekta na microsite-u koji će biti obogaćen i dodatnim materijalima (poput izjava glumaca iz serije o UTD-u). 

Svaka epizoda baš kao i svaka rasprava zamišljena je kao samostalna cjelina, pa korisnici imaju mogućnost izbora sadržaja sukladno svojim interesima.

Korištenje VR tehnologije čini ovaj projekt lakše dostupnim širokoj publici (bez potrebe za dodatnom opremom od strane korisnika, funkcionira na pametnim telefonima, itd.), te obogaćuje poznate umjetničke (kazališne filmske) forme. 

Multimedijsko određenje projekta donosi veći broj kanala putem kojih se ova važna tema, sagledana iz različitih znanstvenih perspektiva komunicira s publikom, počevši od microsite-a na kojoj će projekt biti uvijek dostupan pa do društvenih mreža.

Projekt ćemo komunicirati i promovirati na tragu već ustaljenih praksi, koje ćemo nadograditi prenoseći ih u cijelosti u virtualnu sferu, čime promocija postaje i dio njegove “virtualne” izvedbe. Video najavama svake epizode i rasprave namjeravamo zainteresirati publiku za praćenje sadržaja, ali i rastvoriti proces nastanka umjetničkog projekta.

U skladu s temom i motivom stvaranja ovakvog interaktivnog i edukativnog umjetničkog djela svi materijali bit će besplatni i vremenski i prostorno neograničeno dostupni što osigurava održivost programa i nakon prestanka ograničavajućih epidemioloških uvjeta.