Kakva šik kolekcija! Haljine i odijela iz zaboravljene tvornice tekstila 70-ih

Imaju li tekstilne tvornice budućnost? Tko im ju je ukrao? I na kraju, mogu li roboti zamijeniti teški i sramotno plaćeni ljudski rad za mašinama? Sva ta pitanja otvora i projekt “Skrojene budućnosti” zagrebačkog Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”. O budućnosti tvornica na ovim prostorima nemoguće je govoriti, a da se ne prisjetimo onih koje su nekada hranile na tisuće obitelji i oblačile sve generacije prošlog stoljeća.

Propašću tekstilne industrije, Hrvatska je izgubila 70.000 radnih mjesta.  Samo je Slavonija nekada imala 21 tvornicu tekstila s čak 11.000 radnika. Sjećamo se Nade Dimić, Dalmatinke, NIK-a, Sloge, Vuteksa, Tekstilnog kombinata…

Tu su i tvornice bivše države poput Novoteksa iz slovenskog Novog Mesta uz granicu s Hrvatskom. Tvornica je objavljivala i vlastito glasilo, a njihove kreacije rado su odijevale i žene i muškarci s ovih prostora.

Fotografije kolekcije iz 1973. godine objavio je zagrebački Tehnički muzej. Ona se sastoji od predivnih ženskih haljina, odijela, kompleta i kaputića. Po kvaliteti i kroju odlično bi nam se sve uklopilo i u današnje ormare.