ELEKTRONIČKE KOMPONENTE

Svaki detalj priče, svaka promjena, doživjela je nadogradnju, proširivanje i bila predmet iscrpnog istraživanja kako bi bila utemeljena u stvarnosti. U tekst ništa nije ušlo "tek tako".

Susrećemo se s poduzetnikom Ivanom Brkićem, jednim od vlasnika tvrtke SELK d.d. iz Kutine. Ivana znam kao supruga svoje profesorice hrvatskog iz srednje škole u Kutini, koja je, u velikoj mjeri, svojim poticanjem i podrškom, zaslužna za moju profesionalnu orijentaciju. Mala, ti znaš pisati. Ti moraš pisati. Stani pred razred i čitaj na glas. Od tada smo ostale u kontaktu, a naš se odnos transformirao u prijateljski, pa gotovo i u obiteljski. 

U izvorniku Eddie i Gary rade u tvornici koja izrađuje čipove. Naši Đuro i Edo rade u neimenovanoj tvornici na Radničkoj koja proizvodi elektroničke komponentne za pametne mobitele (uz ostalo, vjerojatno). U izvorniku su vlasnici tvrtke Japanci, a konzultant kojeg otimaju iz Škotske je, kao i oni. Naši Đuro i Edo misle da su vlasnici njihove tvrtke Kinezi (zato i očekuju Kineza kao izaslanika), no ispostavi se da su radili za autrijsku tvrtku koju su usred koronakrize kupili Rusi. Kapital nema nacionalnost i vrlo često ima nejasno podrijeklo. Franjo, konzultant te tvrtke rođen je u Zagrebu, no odrastao je i živi u Beču. Svaki detalj priče, svaka promjena, doživjela je nadogradnju, proširivanje i bila predmet iscrpnog istraživanja kako bi bila utemeljena u stvarnosti. U tekst ništa nije ušlo “tek tako”. Zanimalo nas je da li je moguće postojanje takve korporacije, pa sam se sjetila da SELK, više od 40 godina proizvodi nekakve elektronske dijelove za nekoga. Više od toga nisam znala, no to je bilo dovoljno da dogovorimo susret s Ivanom i saznamo sve što nas  zanima, pa tako i kako je nastao SELK, koja je Ivanova uloga u tome, kako se mijenjala proizvodnja, tko je bio partner, kak je funkcionirala proizvodnja za vrijeme rata, odnosno kako se odvijala privatizacija (za razliku od mnogih drugih tvrtki koje su uništene privatizacijom, o čemu se iscrpno govori u našem izvedbenom tekstu, SELK je nakon privatizacije povećao broj radnika 10 puta) 

SELK je svoje prve poslovne uspjehe ostvarivao kroz proizvodnju elektroničkih kvarcnih satova, led dioda i mikrovalnih filtara. Od 1992. do danas je jedna od najsuvremenijih backend-proizvodnji na tržištu elektro-keramičkih komponenti. Od 1976. godine, kada je osnovana, do danas naš core business mijenjao se sukladno trendovima na hrvatskom i inozemnom tržištu i modelima poslovne suradnje s partnerima. SELK d.d. danas posluje u svojstvu pod-izvođača za TDK Electronics OHG u Deutschlandsbergu (Austrija) i sukladno zahtjevima globalnog tržišta proizvodi niz visoko razvijenih elektroničkih komponenti. Kroz cjelokupan proces proizvodnje, koristi se najsuvremenija dostupna tehnologija, od robotike, automatske optičke kontrole, računalno upravljanih strojeva za precizno brušenje, “screen printing” pa sve do čiste sobe tzv. “Clean room”.

Da, naše postavke stoje u svakom segmentu: od toga što se proizvodi, za koga se proizvodi, tko je vlasnik, koji procesi (automatizacija, robotizacija) “prijete” tom tipu proizvodnje, što je koronakriza uzrokovala u tom tipu biznisa i na globalnom planu. 

Ivan je vrlo zainteresiran za razgovor i s užitkom predstavlja svoju tvrtku, njezinu povijest, prevladavanje poteškoća i izazove, trenutne izazove, uspjeh, vlastitu ulogu u svemu. Poziva nas da dođemo u Kutinu i vidimo pogone. Kroz razgovor sam ga upoznala kroz sasvim drugu prizmu i to mi je, osim to smo dobili iznimno korisne informacije, bilo jako vrijedno. U Kutinu nismo otišli, ali voljela bih da odemo. Iskreno ne zbog pogona, nego da Boruta odvedem na najbolje kiflice u Kutini, pokažem mu mlin na Pakri i da odemo do tatinog groba u Lipovljanima.