Pregled razvoja Hrvatske tekstilne industrije

Godina 2000. smatra se godinom kada je uglavnom okončan proces privatizacije u tekstilnoj i odjevnoj industriji te se zbog liberalizacije tržišta i izloženosti hrvatskog tržišta konkurenciji ona smatra početkom značajnih promjena u tekstilnoj i odjevnoj industriji. Važno je dodati da su tekstilna i odjevna industrija u Hrvatskoj radno intenzivne djelatnosti, privatizirane s dominantnim udjelom malih poduzeća.

ZAŠTO SU RADNICI ZGAŽENI 90-IH: 'Tada su sindikalci bili izdajnici domovine, strani plaćenici, jugonostalgičari, četnici'

"Hrvatsko radništvo moglo bi se usporediti s biblijskim Jobom: iz trenutka u trenutak proživljava nova iskušenja, kazne i pokore; uglavnom preko njihovih leđa provode se pretvorbe, stabilizacijski i ini programi, ali se tek povremeno začuje plač i škrgut zubiju. Vlada neka vrsta hrvatske radničke šutnje. Je li radnicima stvarno dobro - što zvuči sasvim realno za one koji vjeruju da živimo u najstabilnijem i najbogatijem od svih postsocijalističkih poredaka - pa nemaju razloga pribjegavati štrajkovima?" Tako se godine 1993. u tjedniku Feral Tribune pitao novinar Boris Rašeta. Odgovor na pitanje zbog čega štetnu pretvorbu i kriminalnu privatizaciju nisu pratili štrajkovi i drugi oblici iskazivanja radničkog nezadovoljstva ostao je otvoren do danas.
ZAŠTO SU RADNICI ZGAŽENI 90-IH: 'Tada su sindikalci bili izdajnici domovine, strani plaćenici, jugonostalgičari, četnici'

Privatizacija u Hrvatskoj – tijek, posljedice, mitovi

Protulipac opisuje tijek privatizacije od početaka u SFRJ u kasnim osamdesetima, preko prvih godina u RH i nešto kasnije „kuponske privatizacije“ krajem dvedesetih pa sve do recentnih slučajeva. Rad je baziran na analizi najvažnijih zakonskih regulativa te njihovom odnosu sa privatizacijskom realnosti pri čemu iznosi kritiku dominantog pristupa u istraživanju i komentiranju privatizacije, analizira posljedice te daje ideje za buduće bavljenje temom.
Privatizacija u Hrvatskoj – tijek, posljedice, mitovi