#14 VRIJEME JE DA FRANZ PORUČI SVOJIM GAZDAMA KO JE ZAPRAVO ODGOVORAN ZA NJEGOVU SMRT

656 riječi / cca 6min

EDO Ide? Pa ajde idemo to snimit, u pičku materinu!

ĐURO Vrijeme je da Franz poruči svojim gazdama ko je zapravo odgovoran za njegovu smrt i da na koljenima moli radničku klasu za milost…

FRANJO Moram pišat…

TOMO Đuro, Đuro, molim te…

EDO Makni se! 

TOMO Pa čekajte ljudi, molim vas, pa postoje i drugi načini da se ovo riješi.

EDO Koji drugi načini?

TOMO Pa sam si rekao, pa postoji bezbroj opcija. Možemo…

EDO Evo, ja želim baš ovo! 

TOMO A Đuro, a…

EDO On isto ovo želi. 

TOMO Đuro, molim Vas, razgovarali smo o ovome. Đuro…?

EDO Kaj, vas dvojica ste se baš skompali, a? 

TOMO Ma ne, nismo se skompali, nego sam samo rekao da ne morate birat. Znači, ekonomija… kapitalizam… Pa to nije cilj samo sebi… To je sredstvo koje možemo iskoristit. Pa pogledajte šta radi Bill Gates… Pogledajte Kinu!

ĐURO Kina nije dobar primjer. 

TOMO Ma Kina je dobar primjer, jer su oni uspjeli iskombinirat i kapitalizam… 

ĐURO A jesu li Kinezi sretni!? 

TOMO Pa oni to rade u ime “sreće većine“ kako bi stvorili drža… 

EDO Ma pička ti materina… U pičku materinu krvavu! Ti pas mater, ono cijelu mi se večer tu petljaš pod nogama, u pičku materinu i sad sam shvatio da postoje i drugi načini da se ovo riješi, bez da mi se ti tu motaš oko mene cijelo vrijeme. 

ĐURO Zakaj si to napravio? 

EDO Zato jer mi je pun kurac više, a i neće bit svjedoka!

ĐURO A ko će snimit? 

EDO Ti ćeš snimit, jebote pas, pa nisi sakat, u kurac. 

EDO Ček, čekaj, čekaj, čekaj, čekaj.

ĐURO Reći ćeš za kameru… Ime, prezime, kolko imaš godina, zakaj radiš to kaj radiš, za koga radiš i ko je zapravo odgovoran za tvoju smrt.

FRANJO Nema se šta snimit. 

ĐURO Opravdaj to kaj radiš.

FRANJO Ne ide mi to.

ĐURO Strani eksploatatori i njihovi domaće sluge su odgovorni za ovo. Oni su tvoji krvnici…  

FRANJO Ne ide mi opravdavanje. Ne ide mi to.

ĐURO A zakaj ne kažeš ko je fakat kriv? 

FRANJO Nema se šta za reć. 

ĐURO Pa jebote Franz ono, pa nisi ti osobno kriv, e….— Koji kurac… koji kurac se ne braniš? 

FRANJO Ja ne moram branit to što radim… To što radim brani se samo. Radnici misle samo zato što ne sjede u rudarskim oknima i ne stoje uz pokretnu traku da su napredovali u svijetu. —. Sve što takozvana radnička klasa želi je… posjedovat stvari. Bilo što će bit dobro, sve dok to oni imaju, sve dok je njihovo, to je dobro.— Daj domorocima par perli i oni će biti sretni. Ako se malo uznemire, u sljedećoj pošiljci nek budu malo veći i malo sjajniji. 

EDO Dobar je, jebote. — Jesmo mi u rodu, Franz? 

FRANJO Ljudi, ljudi ne shvaćaju da su nemoćni… Ne shvaćaju, a vi ih ovim nećete razuvjerit. Ali… ako vam treba netko koga ćete lakše ubit… Ako vam treba da izjavim da sam pljačkao i iskorištavao nevine ljude… Da sam zatvarao pogone i otpuštao nedužne radne ljude… Da sam zapošljavao robote umjesto ljudi… Reći ću. Evo. Jesam!… Da sam uzrokovao velike patnje? Jesam. Evo, snimaj. Ajde… Hoćete oholost? Pohlepu? Glupost!? Kriminal!? Pogledajte malo oko sebe! Nema potrebe branit ono što je svuda oko nas. I zato ste poraženi. —  I reći ću vam još nešto! Reći ću vam još nešto, snimaj! Reći ću vam još nešto — Vi niste nikakva prijetnja… vi niste nikakva alternacija, ko ni moj sin. — Vaš Marx je rekao: što znači politički prevrat naspram izuma parnog stroja? Tehnologije su napravile veće promjene u našim životima nego sve moguće revolucije. — Ja neću nikome nedostajati… Ok, evo, snimaj, snimaj za kameru. Ajde. Ja sam Franz Haller. Imam jebenih 56 godina. Dovoljno sam se naputovao oko svijeta. Dovoljno sam vidio usranih aerodroma. Dovoljno sam jebao kurvi. Ja neću nikom nedostajati. Ajde pucaj. Pucaj! Šta čekaš? Ajde pucaj, gotovo je.

EDO Dobro rečeno.— Koja pička materina je s ovim kurcem!?