#06 MARKSIZAM JE JEBAČ KAPITALIZMA

991 riječ / cca 8 min

ĐURO Joj, jebote dečko, e… tjeraš me da te povrijedim. 

EDO A ne želimo te povrijedit. Mi smo ti frendovi, kužiš?

ĐURO I uostalom, da znaš zakaj ćemo koknut ovog tam smrada, uopće se ne bi toliko bunio, jebote. Ne bi toliko srao, u pičku materinu. 

EDO Da, slušaj čovjeka.

ĐURO Che Guevara.

TOMO Molim?

ĐURO Jel znaš ko je Ernesto Che Guevara?

TOMO Revolucionar… terorist… 

ĐURO Šta si se usrao, ajde. Slušaj me: “Riskirajući da ispadnem smiješan, dozvoli mi da ti objasnim jednu stvar: pravi revolucionar je uvijek vođen ogromnim osjećajem ljubavi. Ne postoji revolucionar kojem nedostaje ljubavi.” — Vidiš, to su Cheove riječi. I Che, on je jedan od mojih heroja… Marx, Engels, Lenjin, Trocki, Mao i Che… oni svi su znali da revolucija nije jabuka koja pada kad je zrela, nego se stablo mora protrest da bi jabuka pala… Svi su zagovornici revolucionarnog nasilja u ime diktature proletarijata. Ova kurčeva intelektualna propaganda i kurčeva salonska ljevica, to je sve kurac! Niko danas ne sluša debate. A ovo tu, ovo kaj mi radimo… Edo i ja, to je propaganda djela. A ovaj tu smrad je jebena poruka. 

TOMO Poruka?

ĐURO Da. Poruka, da nam je jebeno dosta!

TOMO Dosta čega?

ĐURO Dosta svega, u pičku materinu! Pa na ovu tu Radničku, na ovu našu periferiju, jebote, stalno dolaze okupatori i imperijalisti, i uz pomoć domaćih slugu razjebavaju pogone – jedan po jedan, godinu za godinom… Već trideset jebenih godina, otkad je srušen jebeni Berlinski zid… Pljačkaju, uništavaju narodnu imovinu, otpuštaju jebene ljude… a otkad je krenulo ovo sranje, sa jebenom koronom, sam se to događa sve češće i češće! 

EDO Mda. Nekad su dolazili jednom godišnje – ako, sad dolaze bar jednom mjesečno, u pičku materinu! I kad god dolaze, za njima plaze, vuku, cupkaju, majku ti jebem, lokalni dečki – naši dečki; ovako, tvojih godina, jebote bog. I uvlače im se u Šukera. U šupak, ne. A ovaj tu smrad, on je valjda došo procijenit jesmo mi ovdje, na Radničkoj, konačno spremni za tu faking automatizaciju. 

ĐURO A ovaj tu smrad je trebo bit jebeni Kinez. 

TOMO Kinez? 

ĐURO Da, Kinez, zato kaj su Kinezi obično dolazili, kužiš…  

EDO A i… mislim, bar brijem, tak bi bio idealni predstavnik tog multinacionalnog korporativnog kapitalizma. 

ĐURO Kineskog imperijalizma!

EDO Ali gledaj, u prirodi globalne ekonomije je da se ne zna ko je jebeno glavni. Mislim, tak je svejedno. 

ĐURO Nije tak svejedno, u pičku materinu, zato kaj to nije ona stara Kina Mao Ce Tunga, nit Kina u koju je putovao drug Tito. To je sad neka nova, imperijalistička Kina.

TOMO Pa da, to je sad kapitalizam, tj. slobodno tržište plus diktatura – i to sve u jednom.

ĐURO Ma to je, jebote dečko, čisto jebeno sranje, ono. Pa čisto jeb… Pa, pa, Kinezi – Kinezi, Kinezi rade ko jebeni roboti. Klinci im rade 10 ćuki dnevno za 10 lipa. Jedu govna, ej…

EDO Da. Jedu, majku ti jebem, štakore – šišmiše jedu, bog te jebo i onda šire pandemiju svijetom.

TOMO Pa odakle je onda… ovaj? 

EDO Evo. To je neki Haller. Vidiš? Kaj briješ, to je neki Nijemac, a? Švabo, sigurno? 

TOMO Možda neki Švicarac, Austrijanac ili tak neš. 

EDO Znaš kaj? Ionak će sutra bit nebitno kaj je bio, otkud je bio. Gle, boli me kurac kaj je.

TOMO A šta ćete… s tijelom? 

EDO Bacit ćemo ga u Savu, samljet ćemo ga u pogonu, zapalit ćemo ga, jebote. Gle, uopće nije bitno kaj ćemo nas dvojica napravit s tim tijelom.

ĐURO Ono kaj je bitno je to da prije neg kaj roknemo ovog jebenog smrada, ćemo snimit poruku. 

TOMO Ka.. kakvu poruku?

ĐURO O jebote… Poruku da je radnička klasa grobar kapitalizma! 

TOMO Kakva radnička klasa? 

ĐURO Ujedinjena radnička klasa. Proleteri svi zemalja. 

TOMO Ali… pa nema toga više. 

ĐURO Ujedinjena radnička klasa vodi kapitalizam u propast. I ti, i on, i ja – svi mi. Marksizam je jebač kapitalizma. Kužiš?

TOMO Ne, ne kužim. Stvarno ne razumijem o čemu vi govorite.

EDO Kak ne kužiš, jebote… Kak…? Dobro, ok, zapravo… Mogu shvatit da ne kužiš, jer isto tako ljudi neće kužit zakaj smo mi ovo napravili. Pitat će se jebote – “Pa koji je to kurac?”. Ko je taj tip, jebote? Ko su ta dv… Ko? Zakaj su ga ubili? Kaj se događa, kužiš? E, pa zato ćemo mi snimit tu faking poruku, kužiš, pa će ljudima bit neke stvari malo jasnije, jebote. Gle, to je danas najmanji problem, jebote. Ti snimiš to i ovak, sam pošalješ, evo ne znam, uzmeš evo, WhatsApp, jebote bog… Gle, na WhatsApp, bam… Ili Viber, nebitno uopće… Dva klika, bam, bam, jebote, to je već viralno, u pičku materinu. Tik-Tok, ovo na Tik-Tok staviš… Il Pornhub, u kurac. Moš bilo gdje stavit, jebote. Ja ti se kunem, prije nego kaj ti skineš tu faking uniformu sa sebe, sve je viralno. A ti, ti ćeš bit dio povijesti.

TOMO Ja?

EDO Da. Zato jer ćeš to sve snimat s ovim mobitelom.

TOMO Ne, ne, ne, ne… ja ne mogu to, ljudi, stvarno, ja ne mogu… Ja sam protiv nasilja, ne mogu…

ĐURO Pa i ja sam bio protiv nasilja, dečko, jebote. A pazi, već 40 jebenih godina, znači otkad sam se rodio, nas jebu u dupe i mantraju nam tu spiku kako nasilju nema mjesta u politici. A to je čisto sranje.

TOMO Ali, nasilje nikad nije dovelo do ničega dobrog… 

ĐURO O jebemu mater, ono, pa… Gledaj, kad je krenulo ovo kurčevo sranje sa ovom jebenom pandemijom… Znači, ja sam mislio da će jedan, jebeni, mali virus razjebat cijeli ovaj jebeni sustav. Znači, drugim riječima, mislio sam da je jabuka zrela da sama padne s drveta, jel… jednostavnije rečeno… E, al kužiš, onda su nas vratili na posao i skužiš da je to kurac. I onda si misliš “Aha! Znači, stablo se treba protrest da bi jabuka pala.” Jel tak? I onda si počneš brijat o tome, kužiš, kaj da se radi, jebote. Kaj da se radi? Kaj da se radi?